Családterápia

A családterápia az egyén problémáját, elakadását kapcsolatai tükrében vizsgálja, ezért nem adott problémára vagy tünetre helyezi elsődlegesen a hangsúlyt, hanem a személyek, a családtagok közötti viszonyokra.

A családterápia alapját a rendszerszemlélet adja, mely szerint az egyének kölcsönösen hatással vannak egymásra. Ha valamely családtagnál viselkedésbeli változás következik be, akkor a vele kapcsolatban álló családtagok viselkedése is változni fog.  Ezért a családterápia fő célja a család működésének javítása: a konfliktuskezelési és probléma megoldási stratégiák fejlesztése, az egymás elfogadása és megértése, a nyílt és őszinte kommunikáció, az érzelmi támogatás erősítése a családtagok között.

Milyen problémák esetén ajánlott?

Alkalmazásának spektruma igen széles: családterápiára való igény legtöbb esetben akkor fogalmazódik meg, amikor a családi rendszer krízisbe kerül (párkapcsolati elhidegülés, betegség a családban, munkahely elvesztése, hűtlenség, válás, haláleset) vagy hosszú ideje fennálló, feloldhatatlannak tűnő konfliktushelyzet van.

Mennyi ideig tart? Milyen gyakran találkozunk?

A családterápiás ülés 90 perces, jellemzően két terapeuta vezetésével zajlik, és kéthetente találkozunk.  

A terápiás ülések során jellemzően a családdal találkozunk, azonban a probléma mélyebb megértése érdekében eseti jelleggel a család tagjaival egyéni terápia formájában is dolgozunk.

A terápiás ülések során fontos szerepet kap a pszichoedukáció, amikor bizonyos jelenségek pszichológiai hátterére világítunk rá a helyzet és a működési mechanizmusok jobb megértése érdekében. A terápiás üléseket művészetterápiás foglalkozások, dramatikus elemek (pl. szoborépítés) és egyéb non-verbális elemek (gyurmázás, rajzolás, képi asszociációs technikák), egyéni feladatok színesítik.

A közös irány meghatározása után a családdal a 3-4. ülést követően szerződéskötésre kerül sor, amikor meghatározzuk a terápia haladási irányát és időtartamát. A terápiás folyamat hossza legalább annyira a függ a hozott problémától, mint az egyének fejlődési szándékától. Általában elmondhatjuk, hogy egy folyamat minimális hossza körülbelül hat ülés, ám ennél rövidebb és sokkal hosszabb folyamatok is előfordulnak.

Lemondás

Amennyiben nem tud megjelenni a megbeszélt időpontban a terápián, az adott terápiát legkésőbb 48 órával a tervezett ülés előtt lemondhatja, és új időpontot kérhet. 48 órán belüli lemondás esetén a terápia árát ki kell fizetni.

%d bloggers like this: