Párterápia

A párterápia során mindkét fél korábbról hozott, sok esetben transzgenerációs viselkedési mintázataira rávilágítva tárjuk fel az egyéni viselkedés mozgatórugóit, hangsúlyt helyezve annak megértésére, hogy a hozott mintázatok milyen kölcsönhatásban vannak egymással és hogyan hatnak a pár életére a mindennapokban. A módszer lehetőséget kínál a pár számára, hogy őszintén beszéljen félelmeiről, nehézségeiről, vágyairól, ezáltal megértve a hozott probléma okát és segít abban, hogy a téves viselkedési mintázatokat közösen megváltoztassuk.

Milyen problémák esetén ajánlott?

Párterápiára való igény legtöbb esetben akkor fogalmazódik meg, amikor a pár krízisbe kerül (párkapcsolati elhidegülés, betegség a családban, munkahely elvesztése, hűtlenség, válás, haláleset) vagy hosszú ideje fennálló, feloldhatatlannak tűnő konfliktushelyzet van.

Mennyi ideig tart? Milyen gyakran találkozunk?

A párterápiás ülés 90 perces, jellemzően két terapeuta vezetésével zajlik, és kéthetente találkozunk (online is megoldható).  

A terápiás ülések során jellemzően a párral találkozunk, azonban a probléma mélyebb megértése érdekében eseti jelleggel a pár tagjaival egyéni terápia formájában is dolgozunk.

A terápiás ülések során fontos szerepet kap a pszichoedukáció, amikor bizonyos jelenségek pszichológiai hátterére világítunk rá a helyzet és a működési mechanizmusok jobb megértése érdekében. A terápiás üléseket művészetterápiás foglalkozások, dramatikus elemek (pl. szoborépítés) és egyéb non-verbális elemek (gyurmázás, rajzolás, képi asszociációs technikák), egyéni feladatok színesítik.

A közös irány meghatározása után a párral a 3-4. ülést követően szerződéskötésre kerül sor, amikor meghatározzuk a terápia haladási irányát és időtartamát. A terápiás folyamat hossza legalább annyira a függ a hozott problémától, mint az egyének fejlődési szándékától. Általában elmondhatjuk, hogy egy folyamat minimális hossza körülbelül hat ülés, ám ennél rövidebb és sokkal hosszabb folyamatok is előfordulnak.

Lemondás

Amennyiben nem tud megjelenni a megbeszélt időpontban a terápián, az adott terápiát legkésőbb 48 órával a tervezett ülés előtt lemondhatja, és új időpontot kérhet. 48 órán belüli lemondás esetén a terápia árát ki kell fizetni.

%d bloggers like this: