Ajándékozás

Ajándékot kapni öröm. Ajándékozni izgalom. Az ajándékozás ősi szokás, mely erősíti a családi és a baráti kötelékeket. Ugyanakkor az ajándék a másikhoz való érzelmi viszonyulásunkat is kifejezi.

Karácsony közeledtével sokunknak okoz fejtörést a megfelelő ajándék kiválasztása, mert ki ne szeretné szeretteit megörvendeztetni, arcukon az öröm és a meglepetés jeleit felfedezni.
Egy jó ajándék kiválasztásához empátiára, odafigyelésre van szükség, hiszen sok kis apró részletből, beszélgetésből fog összeállni, hogy mivel tudjuk a másikat meglepni. Időt és odafigyelést igényel, hogy a kiválasztott ajándék illeszkedjen a megajándékozott lelkivilágához, életviteléhez.
Egyre gyakoribb a tudatos ajándékozás, ilyenkor előnyt évez a tárgyi ajándékkal szemben az élmény, és beépülni látszik a köztudatba, hogy az élmény átélése nagyobb boldogságot tud kiváltani, mint egy tárgy megszerzése. Mindemellett a közös élmény mélyíti a kapcsolatot, növeli az érzelmi köteléket. Utóbbira kifejezetten szükségünk van napjainkban, amikor felnőtt reprezentatív mintán végzett kutatás eredményei szerint a megkérdezettek közel fele arról számol be, hogy egy év távlatában időhiány miatt számottevően csökken a baráti kapcsolataik intenzitása.
Szeretjük a meglepetést, de még jobban szeretjük, ha éppen azzal lepnek meg, amire vágyunk. Emellett az ajándék legyen személyre szóló, és nem baj, ha tükrözi az ajándékozó személyiségét. Az ajándék szimbolikus, megmutatja, milyennek látjuk a másikat.
Sokan aggódnak amiatt, vajon elég értékes-e az ajándék, amit adnak. A megajándékozott ugyanakkor mindössze sokadik szempontként mérlegeli az árat, ennél lényegesebb számára akár az ajándék szimbolikája vagy ennek praktikussága.
Az ajándék értékével a kapcsolat egyensúlyát is kifejezzük. Az aránytalanul nagy ajándék lekötelezi a másikat, kapcsolati dominanciára utal még akkor is, ha az ajándékozó nem vár hasonló viszonzást.
A gyerekek ajándékozása kapcsán is érdemes odafigyelni az élményszerűségre. Törekedjünk arra, hogy ne vigyük túlzásba az ajándékozást, mert az ajándékkal való elhalmozás egyenesen arányos az örömre való képtelenség növekedésével, ugyanakkor hosszú távon káros viselkedésminták kialakítását eredményezi, pl. birtoklási vágyat ébreszt. Ilyen esetben nem magára a tárgyra van szüksége a gyermeknek, hanem arra, hogy eldicsekedhessen vele barátainál. Drága ajándékkal a szülő sok esetben az együtt töltött idő hiányát próbálja kompenzálni és nem veszi figyelembe, hogy az így visszaszerzett jó érzése gyermeke boldogságának kárára történik.

Fordítsunk gondot az ajándék kiválasztására, csomagolására és legalább ennyire az átadás pillanatára. Mert a jó ajándék az, amit szívből adunk.

Fotó: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: