Miért félünk attól, hogy meghúzzuk a határainkat?

Leggyakrabban attól félünk, hogy csalódást okozunk másoknak, körülményesnek vagy önzőnek gondolnak minket, vagy tönkretesszük ezzel a kapcsolatot.

Lesújtó szülői elvárás, hogy a gyerek viselkedjen társadalmilag konform módon, legyen ’jó kislány’ vagy ’bátor kisfiú’, legyen elég kedves, önzetlen ahhoz, hogy elnyerje a szülői szeretetet. Ezért úgy érezzük, hogy másokat boldoggá kell tennünk, mások kedvében kell járnunk. Eszerint működve kompromittáljuk határaink tartását, mások igényét a sajátunk elé helyezzük. Azt üzenjük a másiknak, hogy az ő igényei a mienknél fontosabbak és megadjuk neki a lehetőséget, hogy átlépje határainkat. Szándékunk szerint nem ezt szeretnénk közvetíteni. Azt szeretnénk, hogy értékeljenek bennünket, ráérezzenek igényeinkre és tisztelettel bánjanak velünk. Ezért kell meghúznunk a határainkat.

Hogyan tegyük ezt?

1. Fókuszáljunk érzelmeinkre és szükségleteinkre! A határok meghúzásának alapfeltétele, hogy ezt igényeink és elvárásaink alapján tegyük.

2. Legyünk egyértelműek! Fogalmazzuk meg egyértelműen, hogyan szeretnénk, hogy bánjanak velünk.

3. Legyünk lényegre törőek! Fogalmazzunk tisztán, ez segíti a környezetünket, hogy mire figyeljen, ha kapcsolódni szeretne hozzánk.

4. Használjunk semleges hangnemet! A hangnem, a stílus fontosabb lehet, mint a szóhasználat. Kerüljük a dühöt, szarkazmust – ezek a környezetet védekezésre késztetik.

5. Válasszuk meg a megfelelő időpontot a közlésre! Találjunk egy nyugodt, megfelelő pillanatot erre, amikor nem tereli el semmi a figyelmet. Nem jó sokat várni határaink meghúzásával, ha ennek szükségét látjuk.

6. Vegyük figyelembe a másik személy igényeit! Legyünk nyitottak kompromisszumra is egy olyan személy esetében, aki fontos számunkra.

Határaink meghúzása vélhetően haragot fog kiváltani az érintettekből. A haraggal szembenézni kellemetlen, ezért próbáljuk elkerülni. Az alábbi kérdések segítenek szembenézni az érzéssel és megérteni ránk gyakorolt hatását:

Volt lehetőséged gyerekként haragudni? Mi történt, ha mérges voltál?

Bántott a környezeted, amikor haragudtál?

Mi a különbség számodra a harag és az erőszak között?

A harag számodra kontrollvesztést jelent?

Ha haragszol, azt jelenti, hogy rossz ember vagy?

A határtartás belső megnyugvást hoz. A határ a lélek védelme.

Fotó: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: