Rituálék

A reggeli napindító csésze kávé, miközben a konyha ablakán kívüli világot figyeled. A gyerekek útra indítása után a hírek átnézése. A családi vacsorák vagy a heti találkozások a barátokkal. A közösen eltöltött minőségi idő.
A rituálé csak ránk jellemző. Olyan egyedi működésmód, mely saját hagyományainkat tükrözi. Némelyeket magunkkal hozzuk gyermekkorunkból és sokszor észre sem vesszük, mennyire ragaszkodunk hozzájuk.

A rituálék a hétköznapok és a családi élet hatékony szervezői, amelyek stabilitást, biztonságot nyújtanak stressz és átmenet idején. A megszokott ismétlődő cselekedetek kiszámíthatóbb hellyé teszik számunkra a világot. Összefüggnek életkedvünkkel, a házassággal való elégedettségünkkel, a családi kapcsolataink minőségével. Személyes megérintettséget nyújtanak és növelik jólléti állapotunkat.

Az ünnepi hagyományok is rituális magatartásformák: a sütés, a ház díszítése, a karácsonyfa vásárlása, az ajándékok csomagolása, a karácsonyi zene hallgatása vagy karácsonyi könyvek közös olvasása. Emellett számos pszichológiai előnyük is van: megadják az összetartozás érzését, biztonságos pihenőhelyet teremtenek a hétköznapok során. Megnyugtatnak bennünket, segítséget nyújtanak a szorongással, depresszióval való megküzdésben azáltal, hogy a kiszámíthatóság, a biztonság érzését, a feltöltődés, kikapcsolódás élményét kínálják. Ragaszkodunk a hagyományokhoz, mert jelentést adnak ünnepeinknek és segítenek összekapcsolni bennünket azokkal, akiket szeretünk.

Milyen rituálékra emlékszel saját gyermekkorodból?
És most milyen rituálék vannak jelen a családodban?
Milyen rituálét fognak gyermekeid továbbvinni pár év múlva?

Fotó: Pixabay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: