Elfogadás

A boldogság kulcsa. Nyugodt megfigyelés, olyan állapot, amikor megpróbáljuk érzékelni a dolgokat anélkül, hogy reagálnánk rájuk.

Sokszor nem vesszük észre, mennyi pozitívum van az életünkben, nem észleljük azt, amiért hálásak lehetünk. Gondolkodjunk el egy percig azon, mi az, ami értékes számunkra, ami fájna, ha másnap nem lenne: egy személyes rituálé, egy kedves arc, egy jó beszélgetés, a család szeretete. Gyakran nem lassulunk le annyira, hogy örülhessünk a fontos dolgoknak. Menekülünk a problémáink elől, menekülünk önmagunk elől.

Próbáljunk meg elfogadni egy számunkra fontos személyt vagy helyzetet, az ezzel kapcsolatos gondolatainkat, érzéseinket. Ez nem azt jelenti, hogy beletörődünk a helyzetbe, hanem figyelmünket a másikra irányítva próbáljuk megérteni, mi zajlik benne, milyen érzéseket él át. Ezáltal felidézhetjük, hogy hasonló helyzetben magunk hogyan érzünk, reagálunk. Figyeljük meg az esetleges különbségeket.
Ne próbáljuk megváltoztatni azokat a dolgokat, melyekre nincs ráhatásunk, helyette inkább tegyünk kísérletet ezek elfogadására. Ne fojtsuk el érzelmeinket, adjuk át magunkat ezeknek. Próbáljuk meg átélni, mi történik adott pillanatban. Fókuszáljunk az érzéseinkre, ne vesszünk el a gondolatainkban.

Az elfogadás gyakorlása folyamatos belső munka, tudatos erőfeszítés. Ha elsőre nem sikerül, éljük át az ezzel kapcsolatos haragunkat, szomorúságunkat, félelmünket. Ha magunkra erőltetjük az elfogadást, érvénytelenítjük érzéseinket, és ez tovább hátráltatja a folyamatot.

Ha nagyon éberek vagyunk, az elfogadás pillanatát tetten érhetjük, amikor megérkezik. Legyünk büszkék magunkra, ha sikerül megtapasztalnunk. Az elfogadás fokozza az empátiát, a közelség érzését. Ilyenkor a kapcsolat átértékelődik és a kölcsönös egymásra találásban felszabadul a lélek.

Fotó: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: