Adventi kalendárium

Az ünnepek lehetőséget adnak a megszokottból való kilépésre, ezáltal válnak különlegessé, személyes rituáléinknak köszönhetően egyedivé. Így erősítik családi identitásunkat.

Az advent lényege a várakozás, a közös együttlét, a készülődéssel járó öröm átélése. Egy gyermek számára határtalan izgalom a karácsony előtti időszak. És mivel nem a késleltetés mestere, ehhez az izgalomhoz frusztráció is társulhat, főként kisgyermekként. Bizonyosságot szeretne szerezni, keretek közé szeretné helyezni várakozását, amikor megkérdezi, hogy ’Hányat kell még aludni?’.

Az adventi naptár bontogatásával a gyermek vizuálisan is követni tudja az ünnep közeledtét. A napi apróságok feletti öröme ráhangolja a küszöbön álló eseményre. Megélheti magát a várakozást. Ehhez a naptárnak elég kis apróságokat tartalmaznia, nem kell az anya maximalizmusáról szólnia. Kis csoki, mellette személyes üzenetnek vagy aznapi programjavaslatok, mind felkelthetik a gyermek érdeklődését. Kisebbek esetében akár az aznapi szám megtalálása a kis zsákon is kellő izgalmat ígér.

Az adventi naptár a kontroll érzetét nyújtja a gyermek számára. Szórakoztató és egészséges tempót ad a várakozásnak. Az adventi kalendárium szervezett szórakozás. Rituálé, meglepetés és jutalom egyszerre, kis mérföldkő az úton.
Szakítsunk időt a tartalmas együttlétre ebben az időszakban. Készítsünk koszorút az ajtóra a gyerekkel, süssünk aprósüteményt, figyeljünk egymásra. Mert az egymásra találás során lélekben újra gyermekek lehetünk.

Fotó: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: