A plátói szerelem és ami mögötte van

Belehabarodni a viszonzatlan szerelem érzésébe fájdalmas. Megélni a kiszolgáltatottságot, a sebezhetőséget megsemmisítő. Saját bejáratú fantáziavilágba zárni magunkat, ahol az illúziók és a vágyak a díszletek, ahová a valóságnak nincs belépőkártyája, ép ésszel elviselhetetlen.

Mindannyiunkban él egy kép a tökéletes másikról. Van, hogy olyannyira dédelgetjük ezt az illúziót, melyet vágyaink festettek, hogy nem látjuk az árnyalatokat. Amikor az illúzió szebb, mint a valóság. Amikor bele lehet halni az elérhetetlenbe.
Elmerülni az idealizált másik által generált hamis boldogságban kockázatos. Pedig az önbecsülésében sérült lélek akár évekig lehet viszonzatlanul szerelmes. Azzal, hogy szerelmét egy elérhetetlen partnerre vetíti, elkerülő viselkedést mutat, nem engedi meg a viszonzás lehetőségét, odafordítja libidóját, ahonnan nem várhat visszacsatolást. Ő a kapcsolatkerülő.

A plátói szerelem számára az ismerős biztonságos talaj, kora gyermekkori társkapcsolati sérüléseinek és önmaga alulértékelésének táptalaja, ahol fájó hiányait legmélyebb vágyai ruhájába öltözteti. Az érzelmileg kiszolgáltatott vagy elhanyagolt gyermek sóvárgása, aki a leterhelt, elfoglalt, fásult szülő mellett nem kapta meg azt a figyelmet, szeretetet, melyre vágyott. Ez a minta interiorizálódott, felnőttként ez kapcsolódási mozgatórugója. Beteljesületlen szerelmei által újraéli gyermekkora fájdalmát, azt, hogy nem elég jó, nem elég méltó. Idealizálás és düh váltakozik, ez biztosítja a dinamikát.
Számára még mindig kisebb sérülés a reménytelenséget megtapasztalni, mint az érzelmi elutasítást kockáztatni. Ilyen értelemben a plátói szerelem egy alternatíva az önbecsapásra, melyben az általa létrehozott és kontrollált fantáziavilág nagyobb biztonságot nyújt, mint a valóság. Az egyetlen létező kapaszkodó.

Ennek azonban nem kell így maradnia. A terápia segítséget nyújthat az egyénnek abban, hogy önmaga szerethetőségét elfogadja és a bizalom átélésével megtapasztalja, hogy van kiút. Hogy nem kell belehalni a vágyódásba. Ha képes lesz megélni a bizalmat egy szeretetkapcsolatban, ha megtapasztalja az elfogadást, újraértelmezheti az emberi viszonyokat és esélye lesz valós kapcsolatot kialakítani. Esélye lesz megélni a hétköznapi boldogságot.

Fotó: Pixabay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: